vasárnap, január 6

6. Mit üzent Isten az embereknek?

Isten azt üzente az embereknek, hogy szereti őket, megváltja bűneiktől, és életében részesíti.

Isten fokozatosan tárta fel önmagát a történelemben, kezdetben még számos téves, pogány elképzelés keveredett a zsidóság gondolatvilágában. Úgy vélték például, hogy Isten csak az ő népük Istene, és a szövetség lényege abban áll, hogy Isten megvédi őket az idegen népektől. Bár a tízparancsolatban szerepelt, hogy ne ölj, de ez még nem zárta ki a jogosnak vélt bosszúállást (szemet szemért). Az eljövendő Messiást még Jézus korában is sokan egy hadvezérnek képzelték, aki felszabadítja őket a római elnyomás alól. Csak fokozatosan értették meg, hogy Isten nem csupán igazságos ítélőbíránk, hanem szerető Atyánk is, hogy a megváltás lényege nem a politikai felszabadításában, hanem a bűneinktől való megszabadításban áll. Jézus felülbírálja a zsidó szokásokat, a tanítást, és Isten üzenetét megtisztítja minden téves elképzeléstől: “Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek, szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért!” (Mt 5,43-44)

Krisztust a Szentírás “Igének” nevezi. Az ige a magyar nyelvben eredetileg azt jelentette, hogy “szó”. Jézus Krisztus az Atya végső szava hozzánk, akiben teljesen feltárta nekünk Önmagát.

Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige, ő volt kezdetben Istennél. Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett. Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága. A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel. (...) Az Ige volt az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít. A világba jött, a világban volt, általa lett a világ, mégsem ismerte föl a világ. A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be. Ám akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek. (...) S az Ige testté lett, és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be. (...) Mindannyian az ő teljességéből részesültünk, kegyelmet kegyelemre halmozva. Mert a törvényt Mózes közvetítette, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által lett osztályrészünk. Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Fiú nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van.” (Jn 1,1-18)